Zo kies je wanddecoratie die goed bij je interieur past | Kekaanjemuur
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland   |   10% korting op nieuwe beelden met code NIEUW10
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland

Zo kies je wanddecoratie die goed bij je interieur past

Zijn jouw muren toe aan een opfrisbeurt en ben je van plan de boel op te vrolijken? Met mooie wanddecoratie creëer je in een mum van tijd een gezellige sfeer thuis. Maar, het uitkiezen ervan heeft soms nogal wat voeten in de aarde. De keuze is immers reuze en dat maakt de zoektocht er niet makkelijker op. In deze blog geven wij je een aantal handige tips waarmee je wanddecoratie uitkiest die goed bij de rest van je interieur past. Check ze daarom vóórdat je op pad gaat, om een miskoop te voorkomen!

pexels anna nekrashevich 8534254

Een passend kleurenpalet

Om wanddecoratie te kiezen die helemaal aansluit bij de rest van je interieur, is het slim om van tevoren te bepalen welk kleurenpalet jij mooi vindt in huis. In welke sfeer voel jij je prettig? Mag het van jou een rustige oase van kleur zijn, of kan het je niet bont genoeg met vrolijke kleuren? Stem hier vervolgens jouw toekomstige eyecatcher op af. Het laatste wat je immers wil is dat je nieuwe parel aan de muur gigantisch vloekt met de rest van het interieur óf dat het juist niet opvalt ten opzichte van de rest van de ruimte.

Wat zijn de basiskleuren en wat de accentkleuren? Wil je het kleurenpalet van je huidige interieur behouden of juist veranderen? Heb je bijvoorbeeld een interieur met veel beigetinten? Dan staat wanddecoratie met aardetinten zoals bruin of terracotta gaaf. Bepaal ook de hoeveelheid kleurgebruik in je interieur. Bij een heel kleurrijk interieur is een basic wanddecoratie misschien juist wel mooier. Maar wanneer je een heel monochroom interieur zoals zwart-wit hebt, dan kun je juist uitpakken met knalkleuren!

GoldenHair huiskamer web

Een opvallende vorm – of juist niet

Wanneer je de kleuren bepaald hebt, is het tijd om de vorm van je wanddecoratie te bepalen. Hoewel je het misschien niet 1-2-3 zou verwachten, speelt je huidige interieur hierbij een beslissende rol. Kijk eens goed rond naar de meubels en accessoires. Zie je veel ronde of juist rechthoekige, strakke vormen? Bij een rechthoekige eettafel, vierkante salontafel, en strak vloerkleed kan wanddecoratie met ronde, organische vormen heel mooi aansluiten. Dit herstelt de balans in de ruimte, and balance is key in huis! Wat bedoelen we hiermee? Denk aan ronde spiegels of een mooie wandcirkel aan de muur. Is dit je iets te bont en ga je liever voor rechthoekige wanddecoratie? Probeer dan wanddecoratie te zoeken met ronde vormen in het ontwerp verwerkt.

Flowers blue Blur huiskamer web rond

De juiste maat

Ook de maat is niet onbelangrijk tijdens het proces van het kiezen van wanddecoratie die bij je interieur past. Waar we het eerder al over balans hadden, is ook de maat een beslissende factor. Heb jij al behoorlijk grote meubels in je ruimte staan en is er nauwelijks ruimte voor een mooie eyecatcher? Bedenk dan even goed welke maat jouw wanddecoratie eigenlijk mag zijn.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Maar gelukkig bestaat hier een vuistregel voor in de interieurwereld! Je wanddecoratie (of een groep van meerdere wanddecoratie) dient minstens tweederde van de lengte van de bank te beslaan. Heb je de ideale wanddeco gevonden, maar is het niet groot genoeg om de balans te creëren die je zoekt? No worries, gebruik dan meerdere kleine wanddecoraties in een groep om het formaat te creëren dat je nodig hebt. 

Abstract9 huiskamer web

De ideale plek

And last but not least: de plek. Heb jij eenmaal de perfecte decoratie voor aan je muur gevonden, dan is het tijd om een mooi plekje te vinden voor je nieuwe parel! Ook hierbij moet je even goed opletten. De plek zorgt er immers voor of je nieuwkomer echt goed tot z’n recht komt. Wanddecoratie wordt namelijk vaak te hoog, laag of helemaal op de verkeerde plek gehangen, waardoor het ‘m vaak net niet is in huis. Dit is precies niet wat we willen natuurlijk en daarom is het belangrijk om het van te voren even te testen, door alles even op de grond voor je te leggen. Wanddecoratie hoort vaak op ooghoogte te hangen. Hoeft het van jou niet zo definitief te zijn? Doe dan eens wat anders en hang ‘m helemaal niet op, maar zet hem tegen de muur aan! Dit creëert een soort gallery look. Ook wanneer je veel hoge meubels in huis hebt, kan het juist heel mooi zijn om de wanddecoratie laag op de muur te hangen.

Forest Staand Vierkant Keuken