De Oude meesters? De Kloveniersdoelen: een van de drie hoofdkwartieren van de Amsterdamse schutterij en de burgerwacht van de stad. Een kapitein in het zwart, die zijn luitenant de opdracht geeft dat de compagnie moet gaan marcheren. De schutters die zich opstellen, het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de voorgrond – de mascotte van de schutters… We hebben het hier natuurlijk over een van de beroemdste werken van de Hollandse meester Rembrandt van Rijn: de Nachtwach!
Fun fact: wist je dat de naam van de Nachtwacht pas veel later is ontstaan, toen men dacht dat het om een nachtelijk tafereel ging?
Wie vroeger met gespitste oren naar de docent van kunstgeschiedenis luisterde, wie kan verdwalen in prachtige kunstmusea zoals het Louvre of zich uren kan verliezen in een eeuwenoude kerk, is vast ook niet vies van een oude meester (of twee) in zijn of haar interieur. Rembrandt van Rijn, Leonardi da Vinci, Johannes Vermeer of Vincent van Gogh: we halen massaal en steeds vaker deze wereldberoemde schilderijen in huis. Maar dan net even iets betaalbaarder, dan vroeger én in combinatie met een moderne twist. Waarom ze zo razendpopulair zijn en hoe je ze op een trendy manier in huis integreert, lees je in deze blog. Ben jij er klaar voor?
Kleurgebruik van de oude meesters
De achterliggende gedachte van de populariteit van de schilders uit de Gouden Eeuw is tweedelig. Enerzijds is het kleurgebruik die de oude meesters gebruikten wonderbaarlijk. De echte liefhebber ziet het dan ook als een groot genot om het kleurenpalet van zijn of haar interieur op het kleurgebruik van de oude meester in het schilderij aan te passen. Dit kan natuurlijk ook andersom; eerst het interieur en daar het schilderij op aanpassen. Hierdoor ontstaat een kleurendynamiek in huis die rust uitstraalt, maar toch supertrendy is.
Betaalbare oude meesters
Waar men vroeger miljoenen aftikte voor een Van Gogh (ja, echt: een Japanse zakenman heeft er ooit 82,5 miljoen dollar voor neergelegd), is het tegenwoordig prima te betalen. Een oude meester aan de wand hangen is voor iedereen weggelegd! Zo vind je in onze shop maar liefst vijftien prachtige oude meesters, waar je minder dan acht tientjes voor afrekent. Niet slecht, toch?
Oude meesters in een modern jasje
Het stilleven van Hans Bollongier uit 1639 is dan wel een plaatje om te zien, maar laten we eerlijk zijn: erg modern is het niet. Een van de grootste redenen waarom oude meesters in het hedendaagse interieur veelvoudig terug te zien zijn, is dan ook dat kunst tegenwoordig in een modern jasje te steken is. Het Melkmeisje in een ronde wandcirkel (ronde vormen: dé trend van 2021 en ook in 2022 gaan we ze weer veel terugzien) of de nachtwacht op plexiglas? De unieke meesterwerken van Hollandse schilders kun jij laten schitteren op jouw muur, waarvoor je niet meer naar een museum hoeft. Er zijn zoveel manieren, vormen en materialen waarin en -op je de oude meesters tegenwoordig terug kunt laten komen. En dat maakt het bijzonder verleidelijk om er ook eentje in jouw woonkamer terug te laten komen.
Match oude meesters met woonaccessoires
Als je denkt aan oude meesters in huis, heb je waarschijnlijk een klassieke inrichting voor ogen. Maar dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Hoe gaaf is het om de twee gehuwden Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt van Rijn in een kussen te laten terugkomen? Je kunt oude meesters onwijs gaaf mixen en matchen met andere woonaccessoires, zoals bijvoorbeeld sierkussens dus, maar ook wandkleden. De moderne twist van de klassieke schilderijen zorgt voor een unieke sfeer in je huis. Heb jij nog een lege muur in je woning, die je graag op zou willen leuken? Dan zijn oude meesters de uitgelezen manier om dit te doen!