%Combineer verschillende wanddecoratie en schilderijen% | Kekaanjemuur
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland   |   10% korting op nieuwe beelden met code NIEUW10
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland

Mix en match: zo combineer je verschillende wanddecoratie en schilderijen

Wanddecoratie, en al helemaal in de vorm een schilderij, kunnen een kale muur en het gehele interieur een flinke boost geven. Het geeft een interieur karakter, kleur en bovenal meer sfeer. Hoewel een schilderij op zichzelf al een flinke upgrade en mooie eyecatcher is, zorgt het combineren van verschillende wanddecoratie en schilderijen voor nog net wat meer voor dat begeerde ‘wauw’-effect. Een mooie combinatie is vaak lastig te creëren en het grote gevaar is dat dit vaak te druk en rommelig oogt. Het behouden van een eenheid is hierbij key. Hoe je dit voor elkaar bokst? Wij geven je tips voor het combineren van verschillende wanddecoratie in de vorm van een schilderij!

Behoud een eenheid

combineren wanddecoratie en schilderijen

Wie een schilderij(en) in huis heeft hangen, weet als geen ander dat het best lastig is om een eenheid te behouden met de rest van het interieur. Waar het schilderij in de woonkamer een moderne uitstraling heeft bijvoorbeeld, heeft het schilderij in de hal weer een klassieke uitstraling en dit kan soms erg opvallen. Er zijn een aantal pijlers die je kunt aanhouden als het gaat om het behouden van een eenheid bij je wanddecoratie en schilderij, zónder dat het te saai wordt. Dit is immers alles behalve de bedoeling van kunst!

Trek één lijn met de omlijsting

combineren verschillende schilderijen

Een schilderij is gemaakt door de kunstenaar en aan dit ontwerp kun je niets veranderen. Waar je wel zeggenschap over hebt, is in welke lijst je hem plaatst! Een belangrijke pijler voor het behouden van een eenheid, is het trekken van één lijn met de omlijsting. En dit doe je gemakkelijk door dezelfde lijsten te kiezen. Dit scheelt namelijk de helft. Als de lijsten dezelfde vorm, dikte en kleur hebben, zie je dat al snel als een eenheid.

Kies één kleurenpalet tussen de wanddecoratie en schilderijen

Naast het rekening houden met de lijsten, is het ook prettig als je let op de kleuren van de schilderijen zelf. Zo kun je bijvoorbeeld voor wat koelere kleuren gaan als zwart, wit en grijs, of juist warmere kleuren zoals beige of terracotta. Sluiten deze kleuren ook nog eens aan op de rest van de kleuren in je interieur? Dan maak je het plaatje compleet! Hoe je dit doet, lees je in de volgende alinea. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alle wanddecoratie en het schilderij in het zwart-wit te kiezen, of juist alles in sepia.

Pas de meubels en accessoires op de wanddeco en het schilderij aan (of andersom)

leeuw wanddecoratie

Zoals we in de vorige tip al noemden, is het aanpassen van de wanddecoratie en het schilderij op de meubels en accessoires (of juist andersom) een zeer belangrijke pijler. Hoe stunning jouw schilderij ook mag zijn, als hij niet past bij de rest van het interieur, zal het helaas nooit helemaal tot zijn recht komen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van jouw met liefde uitgezochte kunst! Zoek daarom kunst met kleuren die terugkomen in bijvoorbeeld de lampen, bank of het vloerkleed. Het hoeft niet altijd perfect op elkaar aan te sluiten, maar door de kleur alleen al terug te laten komen in bijvoorbeeld de salontafel met een kleur die uit dezelfde kleurenfamilie komt, ben je al op de helft. Daardoor ontstaat die beruchte eenheid – waar velen naar op zoek zijn! 😉

Houd je aan de stijlregels van combineren

Het combineren van wanddecoratie en een schilderij is voor velen een groot raadsel. Maar combineren kun je leren, want wist jij dat er stijlregels bestaan van combineren? Na het lezen van deze vuistregels zal jouw leven niet alleen op interieurgebied, maar wellicht ook op het gebied van mode een stuk eenvoudiger worden. Scroll snel verder en schrijf mee!

Regel 1: laat één print domineren

Door een grote print te laten domineren en een kleinere print de bijrol te laten spelen, maak je een spannend geheel en kun je veel dessins met elkaar combineren.

Regel 2: streepjes en bolletjes gaan goed samen

Een bolletjesdessin, oftewel de polkadots, doet het goed als je de vrouwelijke uitstraling in een interieur wil benadrukken – iets wat toevallig dé trend van 2021 is op interieurgebied. De streepjesprint kun je vrijwel met iedere andere print combineren en juíst met het bolletjesdessin!

Regel 3: herhaal kleuren en vormen in diverse prints

Het combineren van prints is een gewaagde stap en mocht je je er nog niet zo comfortabel bij voelen, dan is het veilig om kleuren en vormen te herhalen in de diverse prints. Dit voorkomt dat het te druk oogt en laat zien dat er goed over de combinatie is nagedacht.

lukas fitria adi setiawan lVeT2JDjwc unsplash