Een zwart-wit interieur creëer je zo | Kekaanjemuur
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland   |   10% korting op nieuwe beelden met code NIEUW10
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland

Een zwart-wit interieur creëer je zo

Je ziet het steeds vaker in het hedendaagse interieur: een woning met een zwart-wit interieur basis die tot in de puntjes afgestyled is met ook weer zwart-witte accessoires. Iets wat niet heel gek is; de twee elementaire kleuren vullen elkaar immers waanzinnig goed aan.

Zwart geeft een stoere vibe in je interieur en wanneer dit samenkomt met het lichte en vredige van wit, creëer je er een match made in heaven mee. Zwart in combinatie met wit geeft je interieur een ruimtelijke uitstraling, een stoere touch én laat eyecatchers van een pronkstukken met accentkleuren de show volledig stelen. En wie dacht dat een zwart-wit interieur kil en onpersoonlijk is, heeft het goed mis. Een interieur met zwart-wit elementen kan juist superclassy zijn, mits goed toegepast natuurlijk. Wij geven je tips!

zwart-wit interieur kunstwerk gouden lippen

Een zwart-witte basis

First things first: de basis. Laat de muren, meubels, raambekleding en vloer niet buitenspel staan en laat ze lekker meedoen in het zwart-witte geheel. Kies voor een warmgrijze gietvloer. Deze kleur past goed thuis bij het thema en behoort immers tot dezelfde kleurenfamilie. Ga vervolgens voor basismeubels in het zwart en wit. Denk aan een mooie zwarte of antracieten hoekbank als statement en combineer dit met gezellige sierkussens in accentkleur(en). Maak de zithoek af met een mooi plaid en vloerkleed in zwart-wittinten. Neem als contrast een witte eettafel met lichte eetkamerstoelen. Ook de (opberg)kasten doen het goed in zwarte of juist witte kleuren en vul deze met – verrassend – zwart-wit accessoires.

zwart-wit interieur kunstwerk rode lippen

Zwart-wit op de muur

Bij het creëren van een zwart-wit interieur moet je erop letten dat het zwart niet te nadrukkelijk aanwezig is. Zwart kan namelijk heel gauw overheersen en een ruimte vooral een stuk kleiner laten ogen. Hoewel een knus interieur iets is wat we allemaal proberen na te streven, is het optisch kleiner maken van de ruimte natuurlijk niet iets wat je voor ogen hebt. Toch is het schilderen van je muur in een donkere kleur een goed idee. Tip: ga niet voor 100% zwart, maar voor een donkergrijze kleur. Dit absorbeert het licht in de ruimte minder, waardoor er een minder groot contrast ontstaat.

Voor het schilderen van de muren in zwart-wit kleuren bestaat er een vuistregel in interieurland: houd ongeveer 70% van de ruimte wit en ongeveer 30% donker. En is jouw woning rechthoekig? Ga dan voor een accentmuur in de kleur zwart. Bestaan er veel hoeken in de ruimte? Kleur dan juist deze zwart en laat de rest licht.

zwart-wit interieur kunstwerk lippen

Zwart-wit aan de muur

Tijd voor het leuke gedeelte: de wanddecoratie! That’s where we come in: bij KekAanJeMuur zit je goed als het gaat om zwart-witte wanddecoratie, waarmee je eindeloos kunt combineren. Een collage van zwart-witte schilderijen, posters of kunstwerken aan de muur is dé manier om jouw zwart-witte interieur meer sfeer en warmte te geven. Geef je er liever een persoonlijke draai aan? Druk dan jouw mooiste foto’s af in een materiaal naar keuze en wederom zwart-wit.

zwart-wit interieur kunstwerk garage

Bijpassende raambekleding

Raambekleding zet de toon in een ruimte en wanneer je voor een zwart-wit interieur gaat, kies je uiteraard ook raambekleding in de kleur zwart, wit of antraciet. Wat je tegenwoordig veel ziet, zijn de trendy zwarte, houten jaloezieën. Is jou dit iets te strak en ga je liever voor stoffen raambekleding? Dan ben je met antracieten inbetween gordijnen helemaal on-trend!

Zorg voor genoeg warme en sfeer

Heb je bovenstaande tips toegepast en ontbreekt er nog iets in je zwart-wit interieur? Warmte is het sleutelwoord in zo’n beetje iedere woonstijl en kan er eigenlijk nooit genoeg zijn. Dit creëer je makkelijk door materialen met veel textuur. Denk aan bijvoorbeeld hout, riet, wol, linnen, zijde of behang. Deze natuurlijke (!) en warme materialen geven een gezellige uitstraling. Wil je er een wat meer moderne en stoere twist aan geven? Gebruik dan materialen zoals beton, brons of RVS.

zwart-wit interieur kunstwerk portret