Do’s and don’ts voor het ophangen van wanddecoratie | Kekaanjemuur
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland   |   10% korting op nieuwe beelden met code NIEUW10
Gratis verzending in Nederland, België en Duitsland

Do’s and don’ts voor het ophangen van wanddecoratie

Ben je net verhuisd of heb je je huis opnieuw ingericht? Of heb je er gewoon nooit aan gedacht om wanddecoratie op te hangen? Dat is niet gek, bij het (her)inrichten van je huis denk je immers in eerste instantie alleen aan de basis: de vloer en meubels. Maar mooie decoratie zijn de kers op de taart van je interieur en dit geldt ook voor de wanden. Het zorgt voor sfeer, warmte en een mooie uitstraling in huis! Hebben wij je over de streep getrokken en heb je besloten dat je je lege, witte muur wil opleuken met mooie wanddecoratie? Good job! Dan begint nu het echte werk. 😉

Want: waar begin je? Hoe groot wil je je wanddecoratie? Op welke hoogte wil je hem ophangen? Een gallery wall kan ook heel sfeervol zijn, maar hoeveel stuks heb je dan nodig? Welke sfeer wil je ermee uitstralen: wil je een strak design of een speelse? Kortom, wat heb je nodig en belangrijker nog: waar kun je het vinden? Dit hangt natuurlijk allemaal af van de ruimte die je beschikbaar hebt en wat je zelf uiteraard mooi vindt. Maar om je een beetje op weg te helpen, geven wij je vandaag zeven keys to success en do’s and don’ts voor het ophangen van wanddecoratie. Tip: schrijf mee!

1. Investeer in iets wat jíj mooi vindt

Koop niet zomaar een wanddecoratie of kunstwerk om puur je lege ruimte op te vullen, of iets wat toevállig matcht met je bank. Investeer in iets wat jij écht heel mooi vindt, wat je raakt of wat een waardevolle betekenis voor jou heeft. Je moet er immers iedere dag tegenaan kijken. Ga dus niet lukraak op pad en kies niet het eerste de beste kunstwerk wat je tegenkomt, maar neem er uitgebreid de tijd voor!

het ophangen van wanddecoratie.

2. Probeer de positie eerst uit op de grond

De tweede don’t is een veel voorkomende ‘fout’: het ophangen van wanddecoratie aan een spijker die toevallig al in de muur zat van een eventuele voorganger. Dit is natuurlijk een stuk makkelijker, maar tegelijkertijd ook doodzonde. Dit was namelijk dan wel de ideale plek voor de voorgaande wanddecoratie, maar dat betekent alles behalve dat deze plek ook geschikt is voor je nieuwe kunstwerk! Plan daarom van tevoren wat je waar wil hebben. Dit doe je gemakkelijk door ze eerst op de grond te leggen. Zo zie je wat waar wel en niet thuishoort.

3. First things first: plaats de meubels

Een andere ‘fout’ wat vaak gedaan wordt, is het ophangen van wanddecoratie. vóórdat de meubels staan. Zet eerst de meubels neer. Zo kan je wanddecoratie bijvoorbeeld matchen bij de breedte van de bank of tafel, of juist precies in het midden ervan hangen. Dit voorkomt dat je wanddecoratie te hoog hangt, te groot is voor de muur of juist heel random in de ruimte hangt.

het ophangen van wanddecoratie.

4. Voorkom wanddecoratie in z’n up

Je kent ’t vast wel: wanddecoratie dat helemaal in z’n uppie hangt en eigenlijk ook nog eens veel te klein is voor de muur. Dit is niet bepaald het doel wat we voor ogen hebben, toch? Gelukkig zijn hier vuistregels voor! Je kunstwerk hoort namelijk ten minste tweederde van de breedte van het meubel wat eronder staat te zijn. Kind kan de was doen zo!

het ophangen van wanddecoratie.

5. Hoe meer zielen hoe meer vreugd: ga voor meerdere kunstwerken

Voel niet de druk om één perfect kunstwerk te vinden die de klus zal klaren. Overweeg eens om een aantal kunstwerken of andere wanddecoratie met elkaar te combineren. Hoe ver deze uit elkaar mogen hangen? Ook hier zijn weer fijne vuistregels voor. Zorg er voor dat deze kunstwerken zes tot tien centimeter uit elkaar hangen. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe groot het kunstwerk en de eventuele lijst eromheen is. Probeer het wederom even uit op de grond!

het ophangen van wanddecoratie.

6. Ga ongelimiteerd te werk

Vaak is ‘less is more’ key in de interieurwereld. Soms ook op het gebied van wanddecoratie. Maar dit is eigenlijk doodzonde, vinden wij. Ga daarom in eerste instantie ongelimiteerd te werk en wees niet bang dat het op een ‘museum’ gaat lijken. Wissel mooie kunstwerken eens af met het ophangen van wanddecoratie. Denk aan een mooie ronde rieten schaal, servies dat gezien mag worden of een asymmetrische spiegel bijvoorbeeld. Het combineren van verschillende materialen zetten een heel andere sfeer neer en zorgen voor een mooie afwisseling!

het ophangen van wanddecoratie.

7. Lijsten mogen verschillen

Ben je bang dat het gebruiken van verschillende lijsten te druk gaat ogen? Think twice! Het is helemaal niet erg om verschillende kleuren en vormen qua lijst te gebruiken, mits ze maar iets gemeen hebben met een ander object in de ruimte. Dit kan een accessoire zijn, maar ook een meubel of zelfs de kleur van de muur is prima. Het gebruiken van verschillende lijsten maken de wanddecoratie minder statisch en geven een speelse touch aan je interieur! Mix and match er dus lekker op los, maar probeer het van tevoren wel even uit.